2014. április 18. péntek, Andrea, Ilma, Apolló, Aladár

Weekend

Cipóban sült kolbászkák gyömbéres mustármázban

Steiner Kristóf,  2013. 01. 08.

Íme egy igazi "fúziós" fogás, amely nem csak laktató és szívmelengető téli vacsora, de krumplipürével tálalva, egy üveg behűtött Guinnesszel valóságos férfibűvölő hatással bír!

Cipóban sült kolbászkák gyömbéres mustármázban

Ha rendszeresen főzöl velem, akkor mostanra észrevehetted, hogy rajongok a brit, azaz pontosabban a "Londoner" konyháért. Az évszázadok során ide vetődött új lakosok magukkal hozott főzőtudománya nagyon jót tett az egyébként nem túl izgalmas angol recepteknek. Aki már járt, vagy élt Londonban pontosan tudja, hogy a mai brit konyhában már-már hagyományos ételnek számítanak a curry-k, a szójaszósz pedig olyan alapfelszereltség, mint a só vagy a bors. A mai recept attól baromi izgalmas, hogy egy meglehetősen szokatlan névvel illetett klasszikus angol fogás a "Toad In The Hole", azaz "Varangyosbéka a lyukban" inspirálta, ám a kolbászokat megdobjuk egy komoly ízbombával: gyömbérlekvárral és magos mustárral, majd mindezt (Nigella Lawson módra) cipóban sütjük meg.

Napi feladvány: találd meg a cipós levest Kristóf asztalán!

Hozzávalók:

100 gramm gyömbérlekvár (Tudom, gyömbérlekvárt vadászni nem szimpla vállalkozás. Ha nem jön össze, házmozz meg és reszelj finomra 3-4 körtét, és adj hozzájuk egy ujjnyi reszelt, vagy két evőkanálnyi szárított gyömbért, majd 3 evőkanál édes nektár következik, amely bármi lehet ezek közül: baracklekvár/méz/agavé szirup/datolyaméz. Alaposan kufircold össze, és meg is vagy.)

100 gramm magos mustár

3 kanál olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál szójaszósz

2 nagy alma

1 nagy fej hagyma

Kb. 700 gramm vega koktélkolbász (Én Linda McCartney vegan kolbászát imádom a legjobban – hú, ez furán néz ki így leírva -, ha Angliában jársz, érdemes feltankolni belőle. Persze a hazai bio boltokban kapható, bármilyen vega kolbász megteszi. Ha csak nagyobbakat találsz, vagdosd őket kövér hüvelykujj méretű negyedekre.)

1 nagy, vastag héjú cipó

Kezdődhet a tunkolás!

Kolbászoljunk!

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd hámozd meg és szeleteld az almát és a hagymát, aztán vágd őket falat méretűre. (Ezt a mértékegységet mostantól rendszeresen használni fogom, hihi.)

Fogj egy mélyebb tálat, és kanalazd bele a mustárt, gyömbérlekvárt, préseld bele a fokhagymát, kanalazd rá a szójaszószt, majd küldd mellé az alma- és hagymakockákat és a kolbászkákat is. A keveréket alaposan kutyuld össze a kezecskéddel úgy, hogy mindenből mindenhova jusson, majd készíts elő egy sütőtálat, amelyben elférnek egymás mellett a kolbik. Alaposan kend ki olívaolajjal, és és told át az egész kulimászt a sütőedénybe.

Nyomás a forróságba, ahol úgy 40 perc alatt készül el – tudom, nem tíz perc, de lássuk be, ez még mindig rövidebb idő, mint amennyire neked van szükséged buliba indulás előtt. Ráadásul amíg sül, előkészítheted a kenyeret, és megteríthetsz. Egy éles késsel vágd körbe a cipót, nem a derekánál, mintha egy órás hamburger készítenél, hanem közelebb a tetejéhez, mintha megskalpolnád, és pakold ki a belének nagyrészét (ne dobd ki, inkább szórd ki a hangyáknak, esetleg tedd el madár- vagy haleledelnek, mikor legközelebb a Margitszigetre mész sétálgatni).

Az idő lejárta után nincs más dolgod, mint a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, és átkanalazni bele a fortyogó kolbászkákat. Helyesen rendezgesd el őket, hogy gusztán kandikáljanak kifelé a kenyérkéből, és ha már mind belebújt, öntsd nyakon a maradék szósszal a sütőtálból, tedd vissza a kenyér "tetejét", majd dugd vissza a töltött cipót a katlanba még 5 percre, és már tálalhatod is. Hát nem fenomenális?

Cosmo tipp: Minden falat kolbi mellé törj le magadnak egy kis falat ropogós, szaftos kenyeret, és élvezd, ahogy az ízek tökéletes harmóniája fényességes ünneppé változtatja a hétköznapot.

Like! Like! Like!